Трикови на успешен билтен - оставете го вашиот е-мејл маркетинг да постигне резултати

Во светот, одамна, во 2018 година, беа снимени околу 4 милијарди активни адреси за е-пошта. За Србија има податоци дека околу 75% од населението користи Интернет. Секој ден расте бројот на адреси за е-пошта и ова е доволен показател за тоа како се дава можност во оваа област да се најдат нови клиенти, да се промовира компанијата, брендот, да се зголеми продажбата итн.

 

Една од главните цели при пишување и испраќање билтени е да ги отворите и да постигнете резултати. Како да креирате билтен што ќе биде интересен и кој ќе ги охрабри корисниците да ја читаат содржината и да преземат активности без да се одјават од списокот на билтени? Успешен билтен бара развиена и внимателна маркетинг стратегија. Корисни алатки што се користат денес и кои постојано се развиваат ви овозможуваат да се фокусирате на придобивките од компанијата и да постигнете цели преку е-пошта маркетинг, или билтени.

# 1 Причина за апликација

Треба да имате список на активни претплатници за да може реализацијата да биде што поуспешна. Но, веќе не е доволно само да се испрати покана за претплата до билтенот, но потребно е да се создаде чувство на вредност и доверба.

 

Вредност во смисла дека давате одредени придобивки на секој нов претплатник и со помош на креативноста, на сите ваши претплатници им обезбедувате некоја додадена вредност, попусти или ексклузивни понуди што ќе ги импресионираат.

# 2 Која е вашата цел?

Колку пати сте го чуле ова прашање? Време е да одговориме сега за да може маркетингот по е-пошта да биде на патот кон успехот.

 

Прво треба да се запрашате што „МИ“ како компанија сакаме да постигнеме со испраќање билтен. После тоа, започнуваат планирање и таргетирање. Некои од општите и јасни цели се:

•Зголемување на продажбата

•Повеќе преземања на е-книги

•Зголемете го веб-сообраќајот

•Промоција на бренд, производ или услуга

•Зголемување на бројот на следбеници на социјалните мрежи

•...

 

Постојат многу цели кои зависат од деловната активност на компанијата, но нека не ве лаже. Не можете веднаш да ги вклучите сите цели во еден билтен и да очекувате да се остварат. Ова само ќе ги преоптовари вашите претплатници, т.е. вашите корисници и вие сигурно не го сакате тоа.

# 3 Како да бидете сигурни дека се читаат е-пошта?

Отворената е-пошта често не е гаранција дека билтенот навистина е прочитан. Првиот чекор во постигнување на што повеќе читања е во персонализацијата и содржината.

# 4 Интересна и автентична Subject линија

Предметната линија, исто така позната во нашата земја како предмет на е-пошта, е првата контактна точка на примателот со испратената е-пошта. Затоа неговата улога е исклучително важна и тој одлучува дали корисникот ќе ја отвори е-поштата или не.

# 5 Поврзување со примателот и постојаност на содржината без одлагање

Сега кога стигнавме до точката каде што претплатниците го очекуваат вашиот билтен, не заборавајте да го исполните тоа очекување и да покажете сериозност и да ја потврдите вашата репутација. Со тоа, покажувате почит кон корисниците затоа што цените што тие одвојуваат време да го прочитаат вашиот билтен.

 

Кога ќе започнете да го читате текстот, потребно е да презентирате сè што сме поставиле како цел на тој билтен.

# 6. Визуели, фотографии и видеа во билтенот

Бидејќи луѓето денес имаат сè помалку време да читаат и учат содржини, порано сликите и визуелите беа многу подобро решение за вклучување во билтенот.

 

Интересни и релевантни фотографии, кратки видеа, графикони и индикатори на факти што ги поддржуваат вашите одредени прегледи, секако ќе создадат неверојатна содржина и ќе остават впечаток на претплатникот, бидејќи на тој начин тој ќе ги задржи дадените информации подолго.

# 7 Мерење на перформансите и претворање на придружник во потрошувач

Основниот начин на кој можете да дознаете дали вашиот билтен ги донел посакуваните ефекти и ги постигнал вашите цели е да имате ресурси и анализа со кои ќе ги следите перформансите на вашите билтени.

 

Аналитика ќе ви помогне да ја следите стапката на отворање и оставање е-пошта, бројот на кликови, останување на страницата, откажување од претплата од билтенот, но и оние кои ја прочитале содржината.

На крај, обрнете внимание на одговораниот дизајн. Не праќајте го билтенот сè додека не го прилагодите за прегледување на работната површина, таблетот и мобилните уреди. Денес, повеќето е-пошта се отвораат точно на мобилни уреди и не дозволуваат вашиот билтен да не биде прилагоден на сите платформи.

 

Слични објави

Испратете барање