SEO: Како да наведете клучни зборови со голема побарувачка (или не)

 

Оптимизацијата на машините за пребарување честопати има високи цели, како што е рангирање на една страница за фраза со голема побарувачка. Како може да постигнете навидум невозможна цел?

Веб-продавниците што се рангираат на првата страница од резултатите од пребарувањето се проценка на Google за најдобрите опции.

Исполнувањето на целта значи да се истурка една од тие страници на првата страница и да се заземе на нејзиното место. Тоа значи да разбереме што цени Google за таа фраза и потоа да ја доставиме.

 

Сет за вистинско рангирање

Запомнете дека страниците што ги гледате кога пребарувате клучен збор може да се разликуваат од она што го гледаат другите.

Резултатите од пребарувањето се персонализирани од многу фактори, вклучувајќи ја и вашата историја на пребарување. Она што го пребарувате и кликнете, влијае на вашите идни резултати од пребарувањето. Ако го пребарувате вашиот целен клучен збор и често кликнувате на списокот на конкурентот, Google ќе ви покаже повеќе резултати од таа компанија, дури и ако не може да биде рангиран добро за другите пребарувачи.

 

Што сака Google?

Научете сè што можете од списоците со тие страници. Немојте само да претпоставувате дека се таму затоа што „рангираат за сè“ или поради трик. Откријте што ви доставуваат што Google многу го цени, како што се:

•Намената на страницата за рангирање и страницата: информативна или трансакциска;

•Клучните зборови што се користат на страната за рангирање, како и сродните зборови и фрази;

•Без разлика дали другите релевантни контекстуални страници ја зголемуваат целокупната тема на страницата за рангирање во рамките на страницата;

•Како е поврзана страницата за рангирање во рамките на страницата: Дали има корист од врската во навигацијата за заглавие или подножје или можеби од постојана почетна страница или од карактеристиките на категоријата?

•Страни од трети страни кои водат до таа страница за рангирање;

•Страни од трети страни кои водат до таа страница за рангирање;

•Бројот и квалитетот на страниците што водат до доменот на конкурентот за рангирање во целина.

Примени ја листата погоре за секоја страница за рангирање на конкурентите Бидете специфични во набудувањата. Ќе треба да ги подобрите нивните напори да ги надминете.

 

Задоволете го Google

Најтешкиот дел од рангирањето за фраза со голема побарувачка е да се постигне тоа. Нема кратенки.

Ако само информативните страници се рангираат за пребарување, мора да имате информативна содржина на вашата страница. Шлакањето на 900 зборови на дното на страницата за категории за тоа како вашиот бизнис е најдобар, нема да го намали тоа. Во зависност од конкурентскиот сет, можеби ќе ви треба професионално истражена и напишана содржина што самостојно зборува за темата.

 

ROI

Откако ќе разберете што е потребно, пресметајте го повратот на инвестицијата. Дали цената на рангирањето за таа тешка цел вреди за награда?

Пресметајте ја потенцијалната добивка на приходите:

SPM * Google CTR * стапка на конверзија * AOV = приход

 

Каде:

SPM: Пребарувања месечно, колку пати се пребарува клучниот збор на Google.

Google CTR: Стапка на кликнување што обично ја активира позицијата на една страница.

Стапка на конверзија: Процентот на вашиот органски сообраќај за пребарување што се претвора во продажба.

АОВ: Просечна вредност на нарачката од вашиот сообраќај за органско пребарување.

Потоа споредете ги очекуваните приходи со трошоците за оптимизација.

Овие броеви ќе се вклучат во формулата вака:

100 000 * 30% * 10% * 100 долари = 300 000 УСД

Дали профитот од 300.000 американски долари приход вреди за инвестицијата во оптимизација?

 

Направи

Секогаш е предизвик да се направи страница од нулта ранг до херој за рангирање. Можеби ќе треба прво да наведете клучни зборови со пониска побарувачка за да постигнете одреден релевантен успех со помала публика за пребарување пред да влезете во рангирањето со високи побарувања. Ако трагачите ја избираат вашата страница од рангирањето за помалку клучни зборови, има поголема шанса Google да ја разгледа страницата за поголеми. Сепак, запомнете што е најважно во оптимизација за е-трговија: сообраќај и приходи. Рангирањата не ги плаќаат вашите сметки - дури ни рангирањето број еден во Google за омилениот клучен збор.

 

Слични објави

Испратете барање