План во 4 чекори за успех во видео маркетингот

 

Видеата се посебен начин за деловни активности во е-трговија да градат трајни, профитабилни односи со клиенти.

YouTube, на пример, достигнува повеќе гледачи само на мобилни уреди отколку вкупната публика во САД на која било телевизиска мрежа. Генерално, во 2020 година, повеќе од 2 милијарди најавени корисници го посетуваат YouTube секој месец, според прес-страницата на компанијата.

 

1. Поставете цели

Маркетингот за содржина нуди многу простор за креативност. Но, тоа не е снимање забавни видеа со пријатели или обид да се биде аматерски режисер. Тоа е чин на промовирање бизнис, поттикнување на продажбата и генерирање профит.

Вашиот маркетинг со содржина треба да има дефинирана цел, вклучително и клучни индикатори за успешност.

На пример, можеби вашите видеа имаат за цел да развијат публика на YouTube или Instagram, бидејќи повеќе претплатници би можеле да значат повеќе купувачи.

 

2. Разберете ја публиката

Разбирањето на вашата публика е особено важно со маркетингот со содржина. Разгледајте, на пример, два статии кои не се поврзани со е-трговијата.

Првиот напис, „Планирање летен RV годишен одмор: за авиокомпаниите или кој било“, беше објавен на 9 јуни 2020 година, на блогот Аирстрим. Тоа е маркетинг со содржина за Airstream, брендот за приколки. Публиката најверојатно ќе биде ентузијаст за рекреативно возило. Написот нуди неколку совети за планирање на RV годишен одмор во светло на неодамнешната пандемија Covid-19.

 

3. Идентификувајте ги темите

Откако ќе ја запознаете публиката, започнете да идентификувате интересни теми. Постојат неколку начини да го направите ова.

Истражувањето на клучни зборови е основна тактика за оптимизација на пребарувачите. Корисно е и за разбирање што бара вашата публика кога се обидувате да идентификувате теми со содржина.

Користете ја вашата интуиција. Ако вашата продавница за е-трговија е специјализирана за, на пример, обновени антички секири, отвори и томахови, веројатно ќе имате сигурна доверба во вашата интуиција кога ќе ви каже да направите видеа за правење и поправка на секири.

 

4. Направете уреднички календар

Замислете онлајн продавница која продава автомобилски делови и додатоци. Публиката на компанијата е сопственици на возила што ги прават самите и ги сакаат своите автомобили и им ги валкаат рацете.

Оваа интернет продавница за делови за автомобили одлучи да започне видео-серија наречена „Брзи совети за автомобилот“, каде што професионален механичар нуди совети за решавање на специфични задачи за одржување.

Ако продавницата сакаше да издава автомобилски совет секој петок, ќе треба да го испланира видеото, да го подготви сценариото или барем да направи список со теми и да вклучи време за уредување. Така, да се појавиш во продавница во петокот наутро и да прекинеш механичар нема да успее.

 

Слични објави

Испратете барање