6 причини зошто ви треба видео маркетинг

 

Видео маркетингот е нешто што во последно време добива сè повеќе внимание. И не затоа што е тренд, туку затоа што навистина покажува добри резултати. Видеото брзо станува една од најпрофитабилните алатки за дигитален маркетинг и овој факт не треба да се сфаќа лесно. Значи, ако сте сопственик на бизнис што продава производи или услуги, дефинитивно е препорачливо да размислите да вклучите видео содржина во вашата промоција. И еве зошто:

 

  1. Видеото е важно за оптимизација

Ако вклучите видео во маркетинг содржина, првенствено значително ќе го подобрите оптимизација за вашата веб-страница. Во превод, шансите за високо рангирање во резултатите на Google со поставување видеа се зголемуваат за неверојатни 53 пати. YouTube е втор по големина пребарувач по Google, а исто така е во негова сопственост, така што видеото објавено на оваа платформа значително ќе влијае на вашето рангирање.

2. Видеото го зголемува ангажманот

Кога станува збор за социјалните медиуми, видеото е еден од основните начини на кои можете да го зголемите ангажманот на вашите корисници. Како процент, има многу поголема шанса публиката да сака, споделува или коментира на објавата на социјалните мрежи, доколку е во форма на видео. Имајте на ум, на пример, опцијата за автоматско репродукција на Фејсбук, што го прави видеото уште поинтересно и можно да го привлече вниманието на корисниците во однос на текстуалната содржина.

 

3. Видеото го сакаат потрошувачите

 

Проценките велат дека во претходната година, видео содржините сочинувале 74% од вкупниот сообраќај преку Интернет. Со текот на времето, тој процент се повеќе се зголемува. Исто така, корисниците имаат поголема веројатност да гледаат поголем дел од вашата видео презентација отколку да ја читаат вашата статија, објавување на блог или опис на производот. Едноставно, видеото е поедноставно и полесно се консумира, па затоа поактивно привлекува мрзлива публика. Значи, добриот видео маркетинг може да привлече многу поширока и поразновидна публика.

 

4. Видеото го зголемува задржувањето на информациите

Комбинирање на аудио и визуелна содржина во форма на видео значително ги зголемува шансите вашата публика да ги запомни информациите што ги поставувате на нив. Од она што луѓето го слушаат, само 10% од информациите ќе останат по неколку дена. Во случај на визуелна содржина, тој број е малку поголем и изнесува 20%. Но, ако корисникот во исто време ја види и слушне вашата презентација, по неколку дена ќе запомни дури 80% од информациите.

 

5. Видеото ја зголемува продажбата

Еден од поважните факти е дека видеото може да ви помогне да добиете значително повеќе клиенти. Студиите покажуваат дека голем процент од потенцијалните купувачи почесто се одлучуваат да купат доколку гледале видео презентација. Видео содржината е особено корисна во која детално опишувате како се користи вашиот производ и што точно прави. Овие резултати не изненадуваат, имајќи предвид дека слухот е најдоминантен.

 

6. Видеото ја зголемува врската со публиката

Бројни маркетинг кампањи се насочени кон будење емоции кај потенцијален потрошувач. Тие позитивно влијаат на формирањето на одлуката за купување на вашиот производ или користење на вашите услуги, но оставаат и трага во неговата потсвест. Со помош на видео, можете лесно да се поврзете со вашата публика и да ги натерате да стекнат доверба во вашиот бренд. Преку него, можете да ја раскажете својата приказна и да формирате многу поблиска и поинтимна врска со вашите потрошувачи.

Слични објави

Испратете барање