Како да ја пронајдете вашата целна публика преку Интернет

 

Креирање на добар план за маркетинг пред започнување бизнис не е лесна задача. Една од примарните цели што е поставена е дефинитивно да се оствари профит. Затоа инвестирањето во маркетинг ги зголемува очекувањата, но и позитивната реакција на корисниците за кои на крајот се очекува да станат корисници на производ или услуга. Како и да е, како да изберете корисници кои ќе бидат заинтересирани за целниот производ или услуга и каде да ги најдете?

Која е целната публика?

Целна публика е учеството на корисниците на кои компаниите им ги насочуваат своите маркетинг активности со цел да ја зголемат свеста за своите производи или услуги.

 

Намерата е да го насочите пазарот со кој ќе комуницирате. Група луѓе на исто ниво на образование, цели, интереси, проблеми итн. на кој ќе му треба или веќе ви треба производот или услугата што ја продавате.

 

Вие во основа сакате да насочите кон луѓе кои ќе купуваат ваши работи. Ако целите повеќе луѓе само за да ја зголемите вашата публика, честопати ќе вклучувате луѓе кои не сакаат да купуваат ваш производ или услуга. Можеби ќе добиете поголем сообраќај на Интернет, но ова нема да влијае на вашата продажба и нема да разберете каде е проблемот.

Податоците кои најчесто се користат за дефинирање на целната публика се:

•години

•пол

•Ниво на образование

•куповната моќ

•социјална класа

•локација

•животни настани

•навики и интереси

Важноста на изборот на вистинската публика за вас

Големата грешка што се чини дека е направена на почетокот е да не се најде целната публика при започнување бизнис. Одредена содржина е создадена, маркетингот е започнат и пуштен на голем број корисници. Сепак, тоа е малку нејасно. Не секој што доаѓа на страницата и „гради“ сообраќај на веб-страницата,

 

Многумина денес сакаат да бидат познати на Инстаграм или Јутјуб, што прави заедница од многу луѓе, но тоа не помага во остварувањето поголем приход.

Како да ја дефинирате целната публика?

Прочитајте подолу кои 6 прашања треба да ги поставите за да ја достигнете целната публика. Запознајте ги сите 6 и на крајот точно ќе знаете за која публика се насочувате.

 

1. Кои се тие?

 

Кога размислувате за тоа која публика може да биде вашата целна публика, треба да размислите кои се луѓето кои се идентификуваат со вашиот бренд, производ или услуга што ја нудите.

2. Кои се нивните најголеми потешкотии, проблеми или желби?

 

Она што е интересно и добро за вас, можеби не е за клиентот. Не можете да мислите само на себе кога е време да ги утврдите тешкотиите, проблемите и желбите на вашата целна публика. Мора да се ставите во нивна позиција.

 

Не давајте понуди врз основа на тоа што мислите. Направете ги според резултатите од истражувањето, претходните искуства и анализата на однесувањето на вашите потенцијални клиенти.

3. Каде ги наоѓаат потребните информации на дневна основа?

 

На сите им требаат информации. Секој ден сте опкружени со многу информации на каналите што ги следите, но кога ви се потребни најмногу, каде одите и каде да најдете информации?

 

Идентификувајте ги каналите за комуникација кои се најсоодветни за вашата целна публика и обидете се да разговарате со нив на нивниот јазик.

Сега кога ја познавате вашата публика, да преминеме на забавните работи. Создавање содржина соодветна за нив. Секој создава одредена содржина. Едноставно напишете специфичен клучен збор во Google и ќе видите илјадници, ако не и милиони резултати за секој клучен збор.

 

Нема недостаток на содржина на тема што сакате да ја пребарувате. Секој може да креира и објавува текст. Прашањето е како можете да ја направите содржината персонализирана и привлечна за вашиот потрошувач.

 

Секој пишува содржина и приказна. Милиони содржини се објавуваат секој ден. Тајната е сепак во создавањето содржина што е насочена кон вашиот идеален клиент и кон никој друг. Општата содржина може да произведе поголем сообраќај, но исто така ќе резултира со помала продажба.

 

Слични објави

Од самиот почеток знаевте дека ќе продадете повеќе преку интернет. Вашата веб-продавница стана ваш продажен канал кој ги засени сите други. Прочитајте!

Испратете барање