Како да обезбедите линкови до вашата страница?

 

Оптимизацијата на страниците за оптимизација се состои од техники на лице место и надвор од страницата. Важен дел од оптимизацијата надвор од страницата се линкови кои се од голема важност за вашата страница.

 

Линкови се врски што водат од други страници до вашата страница. Колку е посилна и повлијателна врската во мрежниот интернет, толку е поголема важноста во алгоритмот на Google.

Врската помеѓу Google и линковите

 

Треба да започнете да градите линкови до вашата страница само кога вашата страница е целосно оптимизирана на самото место. Во овој дел, накратко ќе објасниме како работи алгоритмот на Google кога станува збор за линкови.

 

Во случај Google да најде неколку различни страници, кои содржат слична содржина со одредени клучни зборови, тогаш најдобро ќе ја рангира веб-страницата со најрелевантните врски до нејзината страница. Кога станува збор за алгоритмот на Google, квалитетот е поважен од квантитетот. Исклучително е важно вашите линкови да бидат од оние страници што се поврзани со вашата страница, кои нудат слична содржина или се добро позиционирани во пребарувањето.

Платени и бесплатни линкови

Како што вели самиот поднаслов, постојат два вида на линкови. Платени врски се оние што ги поставувате во медиумите, кои се најчитани или на страниците што се позиционирани меѓу првите пет места во пребарувачот.

Кога станува збор за бесплатни врски, вие самите создавате содржина, која потоа ја проследувате до одредени страници и портали. Практиката покажа дека платените линкови носат подобри резултати и имаат повеќекратна улога во техниката надвор од страницата.

Како да се обезбедат линкови?

На почетокот, најважно е да одредите кои се најважните клучни зборови за вашата страница. Со помош на клучни зборови, корисниците ќе ви најдат полесно, а алгоритмот ќе рангира подобро во пребарувањето. Откако ќе го сторите тоа, ќе треба да ги внесете овие клучни зборови поединечно во пребарувањето на Google и да ги запишете веб-страниците што се појавуваат во првите 5-10 резултати за секој збор. Следно, обидете се да добиете врски од веб-страници кои водат до врвно рангирани страници. Во пракса, ваквите страници покажаа поголема подготвеност да водат до други страници, и веројатно е дека сите нејзини поврзани страници ќе се поврзат и со вашата страница. Линковите од овие страници ја покажуваат пребарувачите за релевантноста на вашата страница за дадена тема. Исто така, ова ја зголемува шансата вашата веб-страница да биде вклучена во резултатите од пребарувањето за тие клучни зборови. Ако линковите покажуваат на страниците на вашата страница, тоа е знак за пребарувачот дека содржината на вашата страница е важна за корисниците.

Постојат неколку начини на кои можете да обезбедите линкови. Во овој текст ќе наведеме само некои од нив. Првиот начин е да додадете врска на страницата до локалните директориуми за одредена категорија, потоа замолете пријател или колега да постави врска до вашата страница на вашата страница, да споделувате врски и банери со други страници или да оставате коментари на блогови со истата или слични теми со врска во потписот.

 

Слични објави

Испратете барање