Како да започнете сопствен бизнис со е-трговија

 

Изградете веб-страница

Откако ќе ги поставите плановите за вашиот бизнис и ќе бидете подготвени да продолжите, време е да ја изградите својата веб-страница. Можете да започнете со работа на страницата во која било точка од процесот, сè додека таа ќе биде подготвена да се активира на време според распоредот што сте го поставиле. Сепак, пред да започнете, најдобро е ако вашиот бизнис е доволно далеку во развојот, за да имате солидна идеја за вашето брендирање. Ова ќе ви помогне при изборот на образец и други одлуки за дизајнот.

Како да изградите страница

Како што можете да замислите, веб-страниците за е-трговија се крајно комплицирани. Ние порано ги покривме различните функции на фронт и задни страни, како што се наплата, управување со залихи, списоци со клиенти, создавање производи и многу повеќе. Тоа се многу одлики и не е ни приближно до целосната комплексност. Фер е да се замисли веб-страница за е-трговија како машина полна со подвижни делови кои сите мора да останат совршено синхронизирани.

Избор на платформа за е-трговија

Платформата за е-трговија што ја избравте ги одредува можностите на вашата веб-страница, и на предната страна и на задната страна. Денес има широк спектар на платформи, а некои имаат повеќе карактеристики од другите. Понекогаш овие ограничувања се по дизајн, како и за платформите наменети само за бизниси на најмалиот крај на скалата, како што се трговци-трговци што продаваат многу малку предмети на релативно мала база на клиенти. Општо земено, на овие типови деловни активности не им требаат некои од повисоките карактеристики насочени кон управување со поголема компанија.

Маркетинг на вашата веб-страница

Маркетингот е суштински дел од протокот на процеси на е-трговија затоа што тоа е начинот на кој ја подигнувате свеста за брендот и ги носите клиентите во вашата продавница. Треба да имате план за маркетинг за е-трговија пред да ја стартувате вашата веб-страница, бидејќи некои аспекти (како оптимизација) треба веднаш да бидат на сила. Во секој случај, маркетингот е постојан напор, но автоматските алатки за е-трговија го прават тоа многу полесно.

Оптимизација на пребарувач (SEO)

SEO е наведена прво затоа што има најголем потенцијал - што го прави најважен. Поголемиот дел од купувањето преку Интернет започнува со пребарувач, бидејќи клиентите бараат што им треба, а потоа ги споредуваат резултатите во повеќе деловни активности.

Маркетинг на социјални медиуми

Социјалните медиуми се енормно популарни и вие пропуштате доколку не ги искористите во вашата маркетинг стратегија. Најочигледен пример е да ја поврзете вашата продавница со Фејсбук. Започнете со создавање деловна страница што ќе служи како присуство на социјалните мрежи на вашиот бренд и повторно поврзете ја на вашата веб-страница. Инсталирајте го пикселот на Фејсбук за сите рекламни кампањи што ќе ги поставите да можат да го користат прецизното таргетирање на Фејсбук за да ги доведат вашите производи пред луѓето кои најверојатно ќе бидат заинтересирани.

Материјали за купување

Материјалите за купување се слични на вашата продавница на Фејсбук во смисла дека тие ви овозможуваат да ги извезувате производите на друг канал. Најдобар пример е „Гугл шопинг“, што во суштина е мотор за пребарување производи. Ова е уште еден начин да ја подобрите видливоста на вашите производи и да заработите поголема свесност за вашиот бренд.

Маркетинг на содржина

Ако сте прочитале какви било статии за оптимизација, веројатно сте ја виделе фразата „содржината е крал“. Ова значи дека содржината на текст на вашата веб-страница е апсолутно клучна за видливоста на вашиот пребарувач и за статусот на вашата марка. Бидејќи честите ажурирања му помагаат да рангира подобро, маркетингот со содржина најдобро се прави преку блог на кој ќе објавувате редовни објави што содржат корисна содржина што луѓето ќе сакаат да ја читаат.

Промотивни настани

Од памтивек, деловните субјекти привлекувале нови клиенти фрлајќи голема продажба. Клиентите секогаш чувствуваат елемент на ризик при купување од непознат бизнис, но намалената цена на продажбата го намалува овој ризик донекаде - ако се покаже дека не го сакаат вашиот производ, барем направија помала инвестиција за да го купат.

 

 

Слични објави

Испратете барање