Мал бизнис - како да слушнат за мене?

Да се најде своето место на интернет пазарот денес не е лесна задача. Особено за оние кои можат да се класифицираат во групата „мали бизниси“. Ова најчесто се однесува на оние кои обезбедуваат одредени услуги, односно на оние кои не се занимаваат со масовно производство. Треба ли да се откажам? Во никој случај.

Кој сум јас?

Прашањето што не придружува низ нашите животи лесно може да се пренесе на полето што се однесува на работата. Дефинирањето често не е лесно, но потребно е. Важно е да одредиме каков вид на идентитет сакаме да им го претставиме на потенцијалните корисници на нашите услуги. 

Идентитетот е, според тоа, клучен збор. Што сакам да покажам? Дали нудам услуги за шминкање? Дали нудам услуги за обука за шминка? Дали продавам зеленчук? Дали продавам органски зеленчук? Промовира здрав живот? Дали промовирам здрав активен живот? Бидете јасни, бидете прецизни. Тоа е чекор кон успехот.

 

Како сакам да изгледам?

Запрашајте се каква порака испраќате со облеката и што сакате да постигнете во кој момент. Со повлекување паралела, визуелниот идентитет е уште една важна точка, бидејќи ви дава униформност и професионален изглед. Поточно, кога зборуваме за промоција на Фејсбук, тоа се однесува на фотографија на профил, фотографија на корица, рамки за фотографии, што би било пожелно доколку тие беа со висок квалитет.

Што сакам да кажам?

 

Во зависност од тоа што ќе го понудите, веќе имате креирана целна група. Возраст, пол, интереси. Прашајте како треба да и ’се обратите на која целна група. Преку шега или професионално? Сугестивно или суптилно? Кратки или мини приказни? Почувствувајте го она што се очекува од вас, испробајте го и пронајдете го најдоброто решение.

 

Бидејќи ова е мал бизнис, многу е веројатно дека ќе ги најдете своите верни придружници. Комуницирајте со нив, дозволете им да учествуваат на вашата страница, да оставаат коментари на страницата, да создаваат хаштагови на Инстаграм.

Колку ќе чини сето тоа?

Ако сакате нешто добро - не штедете. Се разбира, тоа не значи дека треба да трошите пари. Биди мудар. Ако не сте квалификувани, важно е да ангажирате агенција која се занимава со овој бизнис. Таа има дизајнер, кој ќе создаде изглед во соработка со вас. Постои и лице кое ќе биде задолжено за текстови, односно објави на Фејсбук, но и блогови на страници. Сосема доволно за почеток. Ако се чувствувате подготвени - можете да пловите сами.

Одвојте посебен буџет за промоции или платени реклами. Првично, ќе ви требаат оние за да соберат лајкови, а потоа и оние поврзани со самата понуда. Постојано вложувајте пари, бидејќи тоа секако носи резултати. Насочувањето кон одредени луѓе го насочува вниманието на луѓето што ви требаат. Конечно, нешто што не е помалку важно - бидете реални. Поставете краткорочни и долгорочни цели. Анализирајте ги резултатите, видете ги своите грешки и исправете ги. Не користете секогаш ист образец. Прашајте ја вашата публика, изненадете ја и наградете ја.

 

 

Слични објави

Испратете барање