Стратегија за продажба преку Интернет

 

Ако сте сопственик на компанија што продава стоки или обезбедува услуги, сигурно им обезбедивте на вашите клиенти можност да купуваат преку вашата страница. Продажбата преку Интернет стана голем хит во светот на трговијата токму поради нивните многу придобивки.

1. Дадете неодолива понуда

Факт е дека сите видови клиенти најлесно одлучуваат да купат производ доколку се дел од одредена промотивна понуда. Дури и најштедливите индивидуи честопати ќе купуваат што не им треба, ако таа ставка е со попуст или дел од промоција. На пример, лесно ќе го привлечете вниманието на новите клиенти доколку објавите оглас на вашата страница или социјална мрежа дека со купување на еден производ, друг се добива бесплатно или по намалена цена.

2. Очекување

Слично на претходниот пример, за да привлечете нови клиенти и да ги активирате старите, користете ја човечката склоност да се чувствувате возбудени додека чекате нешто да им дојде во сопственост. Сите поголеми компании ја користат оваа стратегија и најавија лансирање на нов производ месеци порано. Сами по себе, новите производи го привлекуваат вниманието на потрошувачите, но уште повлијателна е специфичната помпа која се создава со разговор меѓу луѓе, пишување инфлуенсери или интензивно рекламирање пред ставката да стане достапна.

3. Изградете доверба

Како и денес, повеќе од кога било, пазарот е презаситен со разновидна понуда, мора да најдете начин да го убедите клиентот дека вашиот производ е највисок квалитет и дека е најпристоен за нивното внимание. Обезбедете факти и докази што ќе ги натераат да ја изберат вашата компанија. Добар систем што ќе ја внесе довербата на клиентот во брендот се, на пример, изјави или фотографии на задоволни корисници што можете да ги споделите на вашите платформи. Покрај тоа, уште поголема моќ да убедите дека вашиот производ е со одличен квалитет се неговите прегледи на разни блогови, форуми или портали. Статистичките податоци велат дека голем процент од луѓето, пред да одлучат да купат, бараат препорака за онлајн производ.

4. Олеснете го купувањето и направете му на клиентот важен

Секој клиент треба да чувствува дека компанијата од која купува го цени и сака да се сретне со него. Затоа е важно, покрај добрите описи и фотографии на производите, да му обезбедите на потрошувачот страница со најчесто поставувани прашања или разговор во живо. И двата вида помагала за купување го олеснуваат поединецот да нарача и да создаде доверба во вашата марка.

 

5. Формирајте заедница

Статистичките податоци велат дека шансите производите или услугите да им бидат продадени на постојните клиенти се дури 60-70%, додека процентот на нови клиенти е многу помал и изнесува 5-20%. Имајќи го ова предвид, не е тешко да се заклучи дека е од големо значење за најдобра можна продажба преку Интернет да се активираат старите клиенти и да се поттикнат да купуваат повторно. Еден од најефикасните мотиватори за ваков вид ангажман е да создадете заедница на која ќе и припаѓаат вашите клиенти. Создадете програма за лојалност чии членови ќе можат да добијат разни попусти или поволности при купување со помош на картички за лојалност.

 

Слични објави

Испратете барање