Поради овие 5 работи ја губите заработката од веб-продавница

 

Веројатно сфаќате дека напуштањето количка за онлајн купување или напуштање на процес на онлајн купување е загуба на веб-корисници во фазата на купување.

 Всушност, вие не губите корисник, вие губите клиент. Дека некој го избра производот, можеби дури и стигна до чекор со плаќање. Таквиот корисник не е просечен посетител на вашата веб-продавница. Тој имаше сериозна намера да купи нешто од тебе, но сепак не.

 Одговор на прашањето: „Како да се намали стапката на напуштање на количката преку Интернет?“, Дали мачи се повеќе сопственици на веб-продавници. Со брзото зголемување на бројот на Срби кои купуваат преку Интернет, се појавуваат нови проблеми. Веќе не е доволно само да имате веб-продавница.

Корисниците се многу добро информирани и сакаат повеќе. На сопствениците на веб-продавници останува да им ги понудат очекуваните и, ако не прашате, барем малку повеќе. Сепак, некако мора да се издвоите меѓу конкуренцијата.

 

Оптимизацијата на CRO скоро сигурно ќе ја истакне вашата веб-продавница во морето на слабо или воопшто не оптимизирани веб-страници.

CRO или оптимизација на стапката на конверзија во дигиталниот маркетинг е процес на зголемување на процентот на посетители на веб-страници кои стануваат клиенти или го извршуваат посакуваното дејство на веб-страницата.

 

За почетници, пронајдете ги под-страниците каде што најчесто губите корисници

Пред да се почешаме под површината, проверете ја вашата Аналитика. Таму можете да најдете извештај што ви кажува кои под-страници се проблематични. Колку од вашите блиски клиенти не ја надминуваат потстраницата за количката? Колку губите на секој чекор од купувањето преку Интернет?

 

ТОП 5 причини да ја напуштите мрежната корпа

Според неодамнешните истражувања, ова се 5 работи што прават разлика помеѓу клиент и скоро клиент:

1.дополнителни трошоци

2.задолжително создавање профил за да се заврши купувањето

3.долг и комплициран процес на купување

4.технички проблеми

5.недостаток на безбедност - информации за банкарска картичка

 

# 1 Дополнителни трошоци

Корисниците не сакаат изненадувања. Особено не во форма на дополнителни трошоци.

 

Ова се однесува на дополнителни трошоци во процесот на купување преку Интернет, како што се испорака, даноци и други трошоци. 'Llе ви кажеме како можете да ги зголемите конверзиите (набавките) ако ги намалите или уште подобро, елиминирате дополнителни трошоци.

# 2 Задолжително создавање профил за да се заврши купувањето

Повеќе од една третина од испитаниците велат дека го напуштиле процесот на купување преку Интернет во изминатите 3 месеци, бидејќи страницата бараше од нив да создадат кориснички профил.

 

Овој проблем лесно се решава.

 Само овозможете купување за нерегистрирани корисници (гости) и поставете ја оваа опција како стандардна.

 Знаеме дека сакате повеќе. Сакате да развиете врска со вашите клиенти и тоа е за пофалба, но исто така дозволувате можност да не е секогаш меѓусебно.

# 3 Долг и комплициран процес на купување

Време е повторно да го поминете процесот на купување на вашата веб-продавница. Уште подобро, направете тест за А / Б и бидете сигурни што правите. Можеби нема да ги забележите проблемите, но голем број на корисници кои ќе учествуваат во тестирање на А / Б, секако.

 

Иако креативноста е пожелна во маркетингот, ова не е место за измислување топла вода. Корисниците се навикнати на чекорите за купување преку Интернет (адреса за е-пошта - адреса за испорака - плаќање) и се држат до тоа.

# 4 Технички проблеми

 

Ова е нешто што никогаш не треба да се случи. Скоро една петтина од испитаниците (22%) признале дека се откажале од купување преку Интернет поради грешки на веб-страницата или уште полошо, целата страница се сруши.

 

Одвојте време да ја тестирате вашата веб-страница за QA. Во теорија, ова е задача на вашите партнери за развој на веб, но поради недостаток на време, рокови, овој или оној, овој чекор не е секогаш темелно направен. Исто така, многу нови верзии на веб-прелистувачи за кратко време не го олеснуваат процесот на тестирање.

 

Не чекајте корисникот да ви каже: „Еј, вашата веб-страница не работи правилно“.

Ова може да биде чест проблем, особено ако сте нови во светот на купувањето преку Интернет. Постојат неколку решенија за овој проблем, но за некои од нив е потребно време.

 

Решението што бара најмногу време, но сигурно носи долгорочни придобивки, е брендирање. Во светот на дигиталниот маркетинг го нарекуваме влезен маркетинг.

 

Корисниците нема да имаат проблеми со купување од бренд на кој му веруваат, а тоа е токму целта на влезниот маркетинг, кој вклучува маркетинг со содржина, присуство на социјални медиуми, информативни билтени и сè што сакаат потрошувачите денес.

 

Постојат и решенија за кои не заземаат толку време, а исто така ќе дадат и резултати. Како прво, тоа е премин кон протоколот HTTPS. Ако не сте веќе „сигурни“, дефинитивно треба да станетe.

Друго едноставно решение е да додадете значки за безбедносен сертификат. Се разбира, само додавањето на нив во никој случај не е опција, дури е и казниво. Мора да ги заслужувате.

 

Слични објави

Испратете барање