Што прави одлична платформа за е-трговија за мали бизниси?

 

За малите бизниси кои само што започнаа со продажба преку Интернет, идентификувавме пет основни карактеристики што треба да ги има секоја платформа.

 

-Секој мораше лесно да може да изгради убав, модерен дуќан кој работи на сите уреди со понудените алатки и теми. Исто така, мораше да има доволно опции за прилагодување што би можеле да направат работите разумно да одговараат на нивната постојна марка. Платформите за кои се бараше да имате некое познавање на кодот за да ги искористите или понудија само ограничен избор на теми без начин за правење измени, не го направија кратењето.

 

-Платформата мораше да ви овозможи да продавате што сакате, каде сакате, како сакате. Ова значеше дека тие треба да можат да се справат и со дигитална и со физичка стока, да се интегрираат со повеќе различни процесори за плаќање и да понудат начин да се справат со различните национални и меѓународни даноци на продажба. Таа последна точка е особено важна за малите бизниси бидејќи, ако имате физички простории или планирате да продавате на меѓународно ниво, може да бидете одговорни за наплата и поднесување даноци.

 

-Платформата мораше да ви овозможи да управувате со нарачки, да испраќате стока, да пратите попис и на друг начин да управувате со задниот дел од работењето продавница без да имате потреба да прибегнувате кон табели или други апликации. Разгледувавме само целосни решенија за е-трговија, наместо начини само да им наплаќаме на клиентите.

 

-Платформата требаше да понуди начини за интеграција со други услуги, пазари, апликации и слично, или преку здрав пазар на додатоци и проширувања или вградени карактеристики. Бизнисите ретко водат сè користејќи еден пакет софтвер, па апликациите мораа да ве пуштаат да правите работи како што автоматски додавате нови клиенти на вашата пошта или да продавате преку социјалните медиуми.

 

-Сите овие карактеристики требаше да се понудат по разумна цена. Целосно прилагодените решенија направени за вас се прекрасни, но тие чинат илјадници долари месечно - далеку од буџетот на мал бизнис, кој штотуку започна со електронска трговија.

 

Платформите за е-трговија наплаќаат малку поинаку од многу други услуги, па затоа разработувајќи точно колку ќе платите, може да ви треба малку математика.

 

-Прво, има месечна претплата. Ова може да биде од бесплатно до стотици долари месечно, со околу 30 американски долари како стандард за основен план.

 

-Потоа, тука се надоместоците за портата за плаќање. Некои платформи, како Wix и Shopify, работат со свои портали за плаќање, додека други се потпираат на Stripe, PayPal или друга услуга. Кога наплаќате кредитна картичка, плаќате такса до портата; нормалниот надоместок е околу 2,9% од вкупната наплата плус дополнителни 0,30 УСД, иако ова се намалува со обемот и повисоките исплати однапред.

 

-Конечно, има провизии за трансакции. Ова се процентуална стапка што се наплатува над сите такси за влез. Многу услуги се наплатуваат како 0% провизии за трансакција, но ова само значи дека нема дополнителни трошоци. Другите услуги наплатуваат 1% или 2% провизија за трансакција ако не го користите нивниот портал.

 

 

Избегнавме какви било услуги за кои сметавме дека имаат неразумно високи хонорари, трошоци за трансакции или смешни очекувања за обемот за да имаат финансиска смисла.

 

Со овие клучни карактеристики како наш водич, можевме да го скратиме списокот со 50 опции на само шесте најдобри платформи за електронска трговија за мали бизниси.

 

Слични објави

Испратете барање