Како да изградите локален бренд на интернет

 

Како да се истакнете во куп слични производи или услуги на ваше место и да создадете однос на доверба со клиентите? Развијте локален бренд!За да можат вашите клиенти навистина да се поврзат со вас и вашиот бизнис да биде успешен, треба да излезете со соодветна приказна што одговара на вашиот бизнис, но и да ја раширите. Денес, неизбежно е да го брендирате вашиот производ преку Интернет.

Градењето локален бренд не е исто со градењето национален или глобален. Ова не ги прави овие бизниси полоши од глобалните и не значи дека треба да ја занемарите важноста на брендирањето на локално ниво.

 

Значење на локалното раздвојување

Брендирањето е често погрешно разбрано и се сведува на симпатично лого и незаборавно име на компанија, но е многу повеќе од тоа. На крајот на краиштата, прочитајте го мојот текст за важноста на брендирањето на Интернет и ќе видите што треба да размислите за да го направите вашиот производ поразличен од другите. Ова се некои општи работи. На локално ниво, постојат дополнителни чекори што можат да им помогнат на клиентите да ве издвојат како омилена марка и да го брендираат вашиот бизнис преку Интернет.

 

И зошто е тоа важно?

Денес, сè поголем број луѓе најпрво бараат информации за производ или услуга што им е потребна на Интернет. А, дали знаете каде ќе ја бараат прво после тоа? Секако, во ваша близина.

Ова значи дека треба да бидете присутни во пребарувачите, и на нивните телефони и на компјутерите, но и да работите и да создавате близу до нив.

 

Зошто е добро да се развие локален бренд?

Едноставно, создавањето премногу широка слика за локалниот бизнис е губење време и пари. Мислам, некој во Белград воопшто не е заинтересиран за вашата слаткарница во Нови Сад - сè додека не отиде таму. И тогаш кога ќе тргне, брендот и приказната што стои зад неа, искуствата на локалното население и препораките можат да направат голема разлика.

 

Како да брендирате производ преку Интернет?

За да бидете видени на Интернет, треба да бидете препознаени од Google и да бидете на првата страница од пребарувањата. Како? Оптимизацијата на оптимизација ви помага да бидете на првата страница.

На пр. Ако го напишете терминот „пицерија“ во Google, тој прво ќе прикаже список со пицерии што постојат во градот каде што моментално се наоѓате. А за да се случи нешто слично со вашата деловна активност и клиентите да брзаат веднаш кон вас, треба да го направите следново:

 

5 клучни чекори во онлајн брендирање на локални деловни активности

Брендирањето се рефлектира во постапките и начинот на кој бизнисот се поврзува со клиентите, и еве што можете да направите за подобро да изградите локална марка преку Интернет.

1.Добро истражете ја вашата публика. За која демографска група е вашата деловна активност, производ или услуга? Како оваа група донесува одлуки за купување? Каде го поминуваат своето време, кои се нивните навики. Во зависност од тоа, подгответе изведба на локалниот пазар и на Интернет.

2.Додадете информации за вашиот бизнис во места на Google или Google my business. Внесете ја точната локација, адреса и телефонски број. Голем број на потенцијални клиенти ја бараат точната локација на компанијата преку Гугл, пред да започнат со пребарување. Покрај тоа, како и во случајот со пицеријата погоре, Google ќе го рангира вашиот бизнис подобро во пребарувањето и ќе го предложи кога ќе одговара на локацијата од која е направено барањето.

3.Објавувајте информации за вашиот бизнис на други портали за информации, жолти страници, страници за рекламирање, кои собираат податоци за економските активности во вашиот регион или место. Бидете дел од деловната заедница преку Интернет.

4.Работете на социјалните мрежи. Создадете ФБ страница и соберете публика која ќе биде заинтересирана за она што го нудите. И не застанувај тука. Комуницирајте со нив, забавувајте им, нудете им нешто корисно, рекламирајте се, ширете ја приказната зад вашиот бренд и вредностите што ги претставувате, понудете им причина да зборуваат за вас. Можете да го направите ова на неколку начини - од создавање смешен пост што луѓето со задоволство ќе го споделат и кој ќе стане вирусен, до организирање локален настан. Не мора да бидете обемни. Бидете интересни и редовни.

5.Гео-означете сè што објавувате. Ова ќе испрати појасен сигнал до Google за тоа каде работите и ќе им го пренесе на вашите потенцијални клиенти во соодветно време.

 

Слични објави

Испратете барање