Грешки во маркетингот на содржини што треба да се избегнуваат

Маркетингот со содржина доаѓа со широк спектар на значителни потенцијални придобивки. Всушност чини околу 62% помалку од традиционалниот маркетинг и генерира трипати повеќе потенцијални клиенти во просек.

 

Моќта на маркетингот на содржина е лесна за забележување, но важно е да запомните дека овие неверојатни придобивки ги добивате само кога вашата стратегија е успешна и добро извршена.

За жал, можно е да му наштетите на вашиот бренд со содржина, а практиката покажа дека премногу компании паѓаат во истите стапици. Без разлика дали станува збор за главно празен блог со само неколку објави од 2016 година или кратка, слабо напишана и неактивна содржина што ги остава корисниците збунети, одредена содржина е подобро да не се пласира во јавноста.

Не сакаме да го убиете вашиот бренд со ваша сопствена содржина, затоа во овој пост на блогот ќе разговараме за неколку грешки во содржината на маркетингот што треба да ги избегнувате и како да создадете посилни ресурси на кои вашата публика ќе одговори позитивно.

Дали секоја содржина е добра содржина?

Веројатно сте слушнале дека секоја содржина мора да биде подобра од ниту една, нели? Одговорот на ова прашање е изненадувачки едноставен. Одговорот е не, не е целата содржина добра содржина. Изреката дека „целиот публицитет е добар публицитет“ не важи кога зборувате за угледот на брендот и перцепцијата на клиентите за тоа.

 

Објави за блогови, веб-работилници, е-книги, техничка документација и видеа треба добро да го претставуваат вашиот бренд, демонстрирајќи ја сигурноста и експертизата во индустријата. Поддржете добро истражени идеи со искуство, внимателни извори и изобилство на статистички податоци.

Што е вистинска содржина?

Ако започнувате сопствен блог или сакате да го ажурирате и ажурирате, важно е да ја креирате вистинската содржина. И, ако се прашувате што е тоа, добрата вест е дека потрошувачот ќе ве информира, само треба да направите малку истражување.

 

Маркетинг агенциите користат низа алатки за да им помогнат на клиентите да ги пронајдат вистинските начини за поврзување со своите клиенти. Една од најдобрите алатки е Google Analytics.

 

Започнете со Google Analytics и видете на какви видови на содржина веќе реагира вашата публика. Побарајте содржина со кликнување и проценете ги прегледите на страниците, страниците во секунда, стапките на посети на една страница и просечното време поминато на страницата за да видите што ја тера вашата публика на акција, а што не.

 

Можете исто така да ја користите публиката на одреден производ за да дознаете која е вашата одредена публика. Овој вид на информации може и треба да ги обликува вашите содржини и стратегија, прилагодувајќи ги вашите содржини на читателите што ги имате и на читателите што ги сакате.

Имајте на ум дека секоја содржина го претставува вашиот бренд

Не создавајте или објавувајте нешто со што не сте горди. Една лоша објава на блогот, рекламна кампања или е-пошта може да доведе до губење на потенцијални клиенти, а во најлош случај може значително да ја наруши перцепцијата на клиентот за вашиот бренд.

 

Бидете сигурни дека секоја реклама, објава или блог што ја објавувате е добро структурирана, креативна и вредна за вашата целна публика. Запомнете дека сакате да оставите само добар впечаток и обидете се да создадете незаборавно искуство за вашите клиенти.

 

Имајте на ум дека потрошувачите се презаситени со содржина на денешниот пазар, така што користењето на истите предлози и понуди за е-пошта како и другите 500 компании кои секојдневно испраќаат е-пошта до своите клиенти, нема да ја зголеми продажбата на вашата марка. Да се биде генерички не е доволно, мора да бидете исклучителни ако сакате да се истакнете.

 

Создадете уникатно искуство со брендот и потрошувачите ќе забележат. Создадете генеричко искуство, потрошувачите нема да го ценат.

 

Повеќето брендови се обидуваат да користат маркетинг со содржина за да се поврзат со нови клиенти, да ја зголемат видливоста на пребарувањето, да изградат доверба, да воспостават лидерско размислување и да ја поттикнат продажбата и водството.

Запомнете дека пред сè, вашата содржина треба да ги исполнува следниве критериуми:

 

• Добро истражување, кое е поврзано во секоја публикација и е поддржано од студии на случај, статистика и солидни податоци

 

• Единственост, да понудиме нешто ново

 

• Темелно кога е можно - ви треба уникатно гледиште и детални информации

 

 

Слични објави

Испратете барање