Напредни стратегии за продажба на Инстаграм

Минатиот месец се осврнав на идеи за содржина за да го зголемам фидот на Instagram за да привлечам следбеници. Во овој пост, ќе разговарам за стратегиите за оптимизирање на објавите на Instagram за задржување и ангажирање публика од потенцијални купувачи.

 

 

Продажба на Инстаграм

Разберете го алгоритмот. Целта на алгоритмот на Instagram е да поттикне позитивно корисничко искуство со прикажување на релевантна содржина. Она што корисниците го гледаат е поврзано со сметките со кои се вклучуваат, директната порака и пребарувањето или обележувањето.

Нема правило за обемот на содржина на Инстаграм. Поголемите компании можат да објавуваат дневно, па дури и повеќе пати на ден. Но, тоа може да биде нереално за мал бизнис со мал број на следбеници.

Конзистентноста е клучна. Нил Пател, гуру за маркетинг, за Форбс рече: „Ако имате навика да објавувате неколку пати на ден, а потоа да преминувате само на неколку пати неделно, ќе започнете да губите следбеници и да создавате помал ангажман по објава“.

Закажување објави. Откако ќе ја одредите фреквенцијата, оптимизирајте ги објавите според времето од денот. Подоцна, популарна апликација за закажување, анализираше 12 милиони објави на Инстаграм и откри дека најдобро време за објавување е помеѓу 9 и 11 часот по источно време.

Оптимизирајте го името на вашата компанија. Имињата се поле за пребарување на Instagram, што го прави оптимално место за додавање клучни зборови на вашето име и био.

Ангажман. Не е доволно да ги оптимизирате објавите и да ги испраќате во бездната. Сакате следбениците да се ангажираат. Еве како:

Одговори на сите нивни коментари веднаш.

Одговорете на нивните прашања јавно.

Споделете ја нивната релевантна содржина со вашиот извор или приказни.

Хаштагови. Помислете на хаштаговите како техника за оптимизација на пребарување. Секоја објава може да вклучува до 30 хаштагови, што е многу за повеќето бизниси во е-трговија. Размислете за три типа хаштагови:

 

Гео-ознаките вклучуваат град или локација, како што се „костими за капење мајами“. Гео-ознаките се корисни и за продавниците со тули и малтери за да им помогнат на потрошувачите да најдат насоки, часови и така натаму.

Брендирани ознаки се специфични за вашиот производ, име или слоган, како што е „самостојно неверојатна“. Сите ваши објави ќе се појават кога корисник на Instagram ќе кликне на тој хаштаг.

Лажат ознаките се хипер-фокусирани со помалку пребарувања, како што е „длабоко море“ наспроти поширокиот „риболов“.

Пронајдете го вашиот глас. Еден тон компании на Инстаграм се натпреваруваат за потенцијални клиенти. Издвојувајте се со уникатен тон и глас на кои можат да сметаат вашите следбеници Создава лојалност и поканува ангажман. Корисниците на Инстаграм се претежно помлади и понеформални од, да речеме, корисниците на Фејсбук, Твитер и Линкдин. Лежерна атмосфера е најдобра.

 

Слични објави

Испратете барање