10 принципи на ефективен веб дизајн

 

На Интернет, изреката: „Убавината е во окото на оној што ја гледа“ би се превела како „Ефективниот веб дизајн се оценува според корисникот на веб-страницата, а не за неговиот сопственик.“ Многу фактори влијаат на оваа проценка: употребливост, изглед, функционалност и лесна употреба. Ние ги издвоивме 10-те најважни:

1. Цел

Добриот веб дизајн им се покорува на потребите на своите корисници. Ако некој посетител побара информации, забава или трансакција, секоја страница на веб-страницата треба да ги обезбеди на наједноставен можен начин.

2. Комуникација

Луѓето на Интернет бараат брзина и затоа е важно јасно да комуницираат, како и податоците да бидат лесни за читање и разбирање. Се препорачува текстот да биде организиран со наслови и поднаслови, користејќи набројувања и истакнувајќи ги најважните информации.

3. Типографија

Son Serif фонтовите како Arial и Verdana полесно се читаат на Интернет. Оптималната големина е 16px, користете до три различни фонтови.

 

 

 

4. Бои

Добро дизајнираната палета на бои го подобрува корисничкото искуство. Комплементарните бои создаваат рамнотежа, а употребата на контрастни бои за текст го олеснува читањето. Исто така, празниот простор и дијаметрите даваат ефект на модерен и неоптоварен изглед.

5. Слики

Како што многу пати сте слушнале и потврдиле, сликата зборува илјада зборови и со избирање добра визуелизација, ќе го подобрите општиот впечаток и свеста за брендот на вашите корисници. Имате неколку опции: Професионални фотографии, нарачки од некои од страниците на „Stock“, ... Бидете сигурни да користите инфографици, видеа и цртежи, а доколку фотографиите што ги имате се со лош квалитет, подобро обидете се да ги избегнете.

 

6. Навигација

Корисникот на веб-страницата мора лесно да се движи околу страницата, во логичка хиерархија, со сета помош што може да ја добие. Треба да се следи правилото со три клика: Секој корисник треба да може да го најде она што го бара во рок од најмногу три кликања.

7. Распоред на решетки

Распоредете ја содржината во делови, колони и квадрати и ова ќе придонесе за уреден и избалансиран изглед на веб-страницата.

8. принцип „F“

Студиите покажаа дека луѓето ги скенираат своите екрани со принципот „F“. Тие најмногу ја гледаат горната и левата страна на екранот, додека десната страна на екранот ретко се гледа. Наместо да се обидувате да бидете посебни, прилагодете се на вообичаеното однесување на посетителите на веб-страниците.

9. Брзина на товарот

Дали има нешто друго да се додаде? По колку време ја напуштате страницата ако вчитувањето трае подолго? Па, има и такви кои се нетрпеливи од вас ... Намалете ги сликите, намалете ги CSS и JS ...

10. Одговори

Ниту ова не е ништо ново. Никогаш немало повеќе уреди за пристап до Интернет отколку денес, но тоа е помалку отколку што ќе има утре. Мобилниот телефон е распространет, потребно е да се почитуваат клиентите кои пристапуваат со помош на овој уред, да им се понудат брзо и лесно да ги пронајдат информациите за коишто се дојдени.

 

Слични објави

Испратете барање