Што треба да знаете за купување преку интернет

 

Еве што дефинитивно треба да знаете за купување преку Интернет.

Дали знаевте дека производите купени преку Интернет може да се вратат во рок од 14 дена, без да наведете причина? Или во кој период треба да ги добиете парите за вратената стока? 

Како да ги заштитите личните податоци при купување преку Интернет, како да ја проверите веродостојноста на продавачот или продавницата, кои се опциите за плаќање, дали има разлики помеѓу набавките во домашни и странски мрежни продавници, како стоката стигнува до купувачот - се дел од прашања одговорени со упатството за електронско купување, водич за клиенти за е-трговија. Главните причини за тоа се стравот од измама и злоупотреба и недостаток на информации за тоа како работи целиот процес.

 

Купувањето преку Интернет е брз и лесен начин да го направите ова, што може да ви заштеди време и да избегне голема гужва. Сепак, голем дел од потрошувачите се уште се несигурни, па дури и загрижени за своите права кога купуваат преку Интернет.

Имајте на ум дека нема да имате право на поврат кога ќе купите производи на кои им истекува рокот (како што е храна), за нарачани производи, авионски билети и билети за воз, билети за концерт, резервации во хотели за одредени датуми, изнајмувања на автомобили или спакувани податоци за оператори, како што е ДВД чиј капак сте го презеле откако ги добивте.

Набавете ја стоката на време - купената стока треба да се испорача најдоцна во рок од 30 дена, освен ако не сте договориле поинаку со трговецот.

Бидете сигурни да проверите дали имате дополнителни гарантни права, како што е правото за поправка во локалниот сервисен центар, дури и ако производот е купен во друга земја.

Доколку не сте задоволни со решавање на вашата жалба и жалба, контактирајте го Европскиот центар за потрошувачи за помош.

Објавувањето на Администрацијата за дигитална агенда има за цел да ги разбие предрасудите на сите оние кои, стравувајќи дека купувањето преку Интернет е поризично од традиционалните начини на плаќање, сè уште не ги доживеале придобивките од новиот начин на купување.

 

 

Со овој водич, ние сакаме да го популаризираме купувањето преку Интернет што не е на завидно ниво. Граѓаните се претпазливи и се плашат од измама, бидејќи со години биле изложени на разни манипулации. Купувањето авионски билети е најпопуларно кога станува збор за овој вид трговија. Ние исто така сакаме да ги охрабриме луѓето да започнат свој бизнис преку Интернет со отворање онлајн продавници.

Совети за сигурно електронско купување преку Интернет

- Проверете ја репутацијата на продавачот и продавницата на форуми и социјални мрежи.

- Осигурете се дека вашиот веб-прелистувач и антивирусна програма на вашиот компјутер се секогаш ажурирани.

- Внимателно изберете и чувајте ги лозинките.

- Не отворајте несакани е-пошта и прилози од непознати испраќачи. Набавете и оставајте лични податоци само на страници заштитени со протоколот HTTPS.

- Чувајте ги потврдите за плаќање што пристигнуваат во вашата е-пошта

 

 

Слични објави

Испратете барање