Зошто познавањето на идеалниот клиент е клучно за маркетингот

 

Кога креирате маркетинг план, сопствениците на брендови или деловни активности обично размислуваат најмногу за конечните бројки за продажба. На состаноците многу зборуваме за тоа што сака да постигне лицето кое ја ангажира агенцијата, без разлика дали тоа се целите, следбениците или видливоста на самата кампања, но честопати и двете страни знаат премалку за целната група, или потенцијалните или постојните клиенти за кои создаваме содржина.

 

Кога знаеме за кого правиме реклама, подобро е

Која е вашата целна група? Најчесто ќе слушнете: СИТЕ. Ова е исто така најчестата заблуда што може да се има. Ако добро ги знаеме навиките, интересите, ставовите и реакциите на целната група, ќе биде полесно да создадеме успешна дигитална кампања и да ги привлечеме токму луѓето што ги сакаме. Како резултат, пласманот на производ или услуга станува поуспешен на почетокот.

 

Полесно да се градат долгорочни и силни врски

Кога имаме луѓе меѓу оние што нè следат за кои сме сигурни дека се обожаватели на она што го правиме, ние ја градиме приказната и емоциите што ги носи нашиот бренд или услуга засновани на нивното внимание. Тие веќе се заинтересирани да ја слушнат, испратат, обидат или препорачаат нашите услуги, што е огромен почетен удел во светот на маркетингот.

 

Имаме подобри креативни решенија

Замислете истовремено да купите подарок за роденден за некој што не го познавате многу добро, но и за вашиот најдобар пријател. За кого знаете повеќе? Секако дека тој ти е најдобар пријател. Примени ја истата ситуација во создавањето содржина. Се разбира, ќе биде полесно да се направи, на пример, приказна за Инстаграм наменета за твојот пријател отколку за личност што не ја познаваш долго време. Колку повеќе информации имаме за тоа на што работиме, ќе има повеќе идеи, креативни решенија и успешни имплементации.

 

Слични објави

Испратете барање