Тековни трендови во продажбата на веб-продавници

Следењето на деловните трендови на Интернет не треба да биде само хоби. Секој тренд треба детално да се анализира и усвои доколку сакате да ја стартувате и вашата веб-продавница напред - во спротивно, ризикувате сериозен проблем за драстично запирање на конкуренцијата.

Еве ги топ 10-те деловни трендови на Интернет што ја одбележуваат 2021 година, но продолжете:

# 1 Зголемување на користениот пазар наречен „ре-трговија“

# 2 Можности за пополнување на образец за наплата

# 3 PWA станува очекувано

# 4 Динамичките цени доведуваат до оптимална продажба и профит

# 5 Усвојување на брз начин на размислување

# 6 Корисничко патување со повеќе платформи со пораки специфични за платформата

# 7 Намерно преуредување на содржината

# 8 претплатничка услуга

# 9 Разговор во реално време, chatbot и AI

# 10 Фокус на директен клиент (D2C)

[Тренд # 1] Фокусирајте се на клиентот

Претходно разговаравме за тоа како разни големи фирми го користеа моделот на директен клиент за да напредуваат во своите индустрии. Бидејќи ваквата продажба потенцијално претставува 18% од вкупната продажба до 2022 година, дефинитивно не би биле шокирани доколку се повеќе и повеќе брендови се одлучат за моделот на исполнување на D2C.

[Тренд # 2] Опции за преземање на продавници

Од многуте причини што потрошувачите се повикуваат на Интернет за да ја напуштат количката, некои од најчестите изговори се вртат околу проблемите со пополнување на образецот. 

[Тренд # 3] PWA станува очекувано

Прогресивна веб-апликација (PWA) е мобилна веб-страница што има изглед на природна апликација за мобилна телефонија и не е ограничена на мобилни уреди.

Иако веб-страниците како Твитер и Gmail користат технологија PWA веќе некое време, ние почнуваме да ја среќаваме во многу популарни веб-страници кои имаат веб-продавници.

[Тренд # 4] Динамичките цени доведуваат до оптимална продажба и профит

Веројатно знаете дека оптимизирањето на цените на производите не е толку едноставно како потценувањето на конкуренцијата.

 

Всушност, преминувањето на оваа рута ќе започне само „трка до дното“, што на крајот ќе ги девалвира вашите производи како целина. 

[Тренд # 5] Усвојување на брз начин на размислување

Модната индустрија доживеа вистинска експлозија од година во година. Постојат неколку причини зошто модните компании доживеале таков раст во последните неколку години:

•брзина и агилност (во однос на развојот на производот и исполнувањето на нарачката)

•социјална продажба

•одржливост

[Тренд # 6] Патувања на корисници на повеќе платформи со пораки специфични за платформата

2020 година за онлајн бизнис е година на сеприсутност. Патеката на клиентот сега е далеку од линеарна; тоа не е само мулти-уред, туку мултиплатформа. Вашите изгледи ќе отскокнат од Facebook, Instagram и Snapchat на е-пошта, FB Messenger, ... и така натаму. 2020 година.

 [Тренд # 7] Намерно преуредување на содржината

Побарувачката на современите потрошувачи за квалитетна содржина никогаш не била поголема.

 

За модерна компанија која има веб-продавница, ова за возврат значи дека ќе треба да извлечете поквалитетна содржина од кога било досега. Се разбира, ова е многу полесно да се каже отколку да се направи; висококвалитетната содржина не е само нешто што можете да го направите со притискање на прекинувач.

[Тренд # 8] Услуга за претплата

Сигурна позиција во 2020 година е дека побарувачката (и преваленцата) на претплатничките услуги расте.

 

И тоа има смисла - и за клиентот и за компанијата.

Конечно, претплатничките услуги овозможуваат редовно испорачано и секогаш очекувано искуство за клиентот преку секој ангажман. Во зависност од видот на дадената услуга, вредноста за клиентот доаѓа во форма на работи како што се персонализација, практичност и заштеда на пари. 

[Тренд # 9] Разговори во реално време, чет-бот и АИ

Разговорите во реално време, чет-ботовите и АИ стануваат стандарден дел од секоја веб-продавница.

 

Тие го менуваат потрошувачкото искуство на подобро, а трендот расте од година во година. Отстрануваат одредени проблеми од просечното патување со клиенти, поради што 48% од потрошувачите претпочитаат да се поврзуваат со компанијата преку разговор во живо, а 35% од потрошувачите сакаат да видат повеќе компании кои користат чет-ботови.

[Тренд # 10] Зголемување на користениот пазар наречен „ре-трговија“

Наречете го повторно тргување или кое било друго име, мрежниот пазар за користени производи никогаш не бил поголем.

Ако продавате стока што може да се врати и продаде без да се изгуби квалитетот, влезете во овој тренд на растење. Се разбира, многу од нив се засноваат на начинот на кој им нуди вредност на клиентите и се исплати за вашата компанија

 

Слични објави

Од самиот почеток знаевте дека ќе продадете повеќе преку интернет. Вашата веб-продавница стана ваш продажен канал кој ги засени сите други. Прочитајте!

Испратете барање