Што е корпоративен блог и како да се создаде

 

Откако ќе имате компанија и ќе ја креирате нејзината веб-страница, можете исто така да изберете да додадете корпоративен блог или блог каде што ќе се занимавате со информации поврзани со компанијата, или внатрешно или на ниво на пазар.

 

Сепак, што точно е корпоративен блог? Како е создаден? Која содржина треба да биде домаќин? Сето ова и повеќе е она за што ќе коментираме подолу.

Што е корпоративен блог

Пред да научите како да креирате корпоративен блог или триковите што тој може да ги има, од суштинско значење е 100% да разберете што е тоа. Ова можеме да го дефинираме како „Таа веб-страница што содржи написи создадени од компанија, институција или бренд“. Тие треба да се објавуваат редовно и да се засноваат на корисни информации за читателите. Каков вид на информација? Секогаш оној што е поврзан со некоја тема.

 

На пример, замислете дека имате корпоративен блог за бренд на протеински шејк. Написи што би биле интересни би можеле да бидат оние поврзани со производи, на пример, за да се потенцираат нивните придобивки, да се зборува за тоа од што се направени ... Но, вие исто така може да направите за диети со протеински шејкови, како да ги подготвите, итн. . Тоа е, тие се теми со иста тема, но не мора да се фокусираат единствено и исклучиво на тоа што го продавате, но исто така и на она што го опфаќа тој производ.

 

Општо, корпоративниот блог е средство за комуникација што компанијата го има со своите клиенти, каде што можете да обезбедите релевантни информации и содржина што ги поддржува вашите производи. Затоа, луѓето што треба да бидат одговорни за овие написи мора да бидат професионалци, или од одделот за внатрешен маркетинг преку Интернет, од надворешна агенција или хонорарен писател.

Бидете свесни за вашите ресурси

Willе создадете корпоративен блог, многу добро. Но, треба да знаете кои ресурси ги имате. Ако во компанијата нема кој да е професионален текстописец, без оглед колку сакаат да пишуваат или да го прават тоа добро, тие можеби нема да се поврзат со читателот или можеби немаат разбирање за оптимизација; и ова ќе предизвика статиите да не стигнат таму каде што треба.

 

Писател за текстови, дизајнер за слики, инфографици, креативци; социјални медиуми за ширење објави ... Да, сето тоа ви треба за да постигнете резултати. И не, сè на сè, не вреди затоа што квалитетот ќе страда. Ако закажете вистински буџет, ќе го добиете вистинскиот резултат.

Стил на блогот

Мора да дефинирате каков стил сакате да има корпоративен блог, т.е. формален, неформален, разговор, близок ... На пример, замислете дека зборувате за себе на блогот, а кога ќе ве повикаат, вие зборувате за себе . Овие два стила не стапуваат во брак, затоа мора да ги обедините.

 

Календар на публикации

Важно е да знаете кога ќе објавувате статии и дека тоа е пред тоа што може да се случи. Нивното програмирање не само што ќе ви помогне подобро да се организирате, туку и ќе ја ширите содржината за која однапред ќе ги информирате социјалните мрежи за да можете да подготвувате публикации што служат како вовед во таа содржина.

 

Во зависност од видот на компанијата, може да биде интересно да објавувате еднаш на секои 15 дена (2 месечно) или дури 1 неделно. Ако почне да вроди со плод, можеби ќе сакате да размислите за зголемување на бројот на објави.

 

Она што треба да го имате во предвид е дека не го оставате напуштено затоа што компанија што не се грижи за себе може да не им даде добра слика на своите клиенти.

Извори на сообраќај

Објавувањето статија е добро, но нема да допре до сите ако не го поместите. Затоа, ќе треба да дефинирате различни канали за да ги добиете, и социјални мрежи, билтени, е-пошта за маркетинг, други блогови, реклами и сл.

 

Дефинирајте ја метриката

Со други зборови, алатки што ќе ги мерат резултатите што ги постигнувате со блог за да знаете дали содржината што ја создавате е релевантна за вашата публика или треба да пробате нешто друго.

 

Слични објави

Испратете барање